»Црвени телефон« NATO - Москва

Агенције
»Црвени телефон« NATO - Москва

Берлин - NATO поново уводи директну тајну телефонску линију са руским војним врхом, пише њемачки лист Франкфуртер Алемајне Цајтунг, позивајући се на извор у Алијанси.

Њемачки лист тврди да ће директан контакт са Москвом имати главнокомандујући одједињеним снагама NATO у Европи и предсједник војног комитета Алијансе и вјерује се да ће “црвени телефон” бити стално отворен, мада се не наводи ко ће бити на вези са друге стране - у Москви, пренијела је агенција Спутник.

Иницијативу за успостављање контакта покренуо је њемачки министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер због пораста напетости у свијету изазване украјинским конфликтом.

Он је предложио да се успостави директна веза двије команде, како би се спријечио директан сукоб у случају да дође до још веће кризе.

Штајнамјер се сматра присталицом умјереног односа према Русији и познате су његове раније изјаве да није у интересу Европе да се, на дуги период, изолује Русија, као и његов говор протв јачања санкција Москви у коме је истицао да прије тога треба провјерити како се испуњава Споразум из Минска.

То је први покушај директног повезивања два војна врха од прекида Хладног рата, а изазван је драматичним заоштравањем односа између NATO и Русије.

Оваква директна линија, али између тадашњих руководстава СССР-а и САД-а, била је названа “црвени телефон” и била је успостављена и у вријеме Карипске кризе 1962. године када је свијет, заиста, био на ивици нуклеарног рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана