Цркве бране мигранте од Трамповог прогона

Борис Ђурић
Цркве бране мигранте од Трамповог прогона

Лос Анђелес - Десетак цркава у Лос Анђелесу прогласило се уточиштима за мигрантске породице уочи почетка депортација које је најавио амерички предсједник, чиме су се супротставиле одлуци Доналда Трампа.

Гиљермо Торес из организације Свештенство и лаици за економску правду изјавио је да је ово највећи број цркава који се укључио у заштиту миграната. Доналд Трамп је најавио да ће данас почети депортација око 2.000 људи у већим градовима САД, укључујући и Лос Анђелес.

Судије су потписале коначне пресуде за депортацију људи и операција Агенције за имиграцију и царине (ICE) организована је у најмање девет великих градова. Главни фокус рација су породице, од којих се многе нису појавиле на ранијим судским рочиштима.

Свештеник Фред Морис рекао је да су депортације изазвале панику у заједници. Мигрантима је, како каже, поручио да не отварају врата и не одговарају на питања уколико им федерални агенти покуцају.

Кардинал Блејз Цупић из Чикага наложио је у допису својим свештеницима да не дозволе улазак миграционих власти у цркве без налога.

- Акција званичника ICE-а има за циљ да терорише заједнице - написао је Цупић у допису. Свештеник Мелвин Валијенте из Прве баптистичке цркве у Лос Анђелесу рекао је да је примио неколико позива од људи чији су животи погођени рацијама.

- Ово је покушај да се униште породице и ми, као хришћани и свештеници. Вјерујемо у јединство породице и зато их покушавамо заштитити - рекао је Валијанте. Свештеник вјерује да Трампово сламање миграната у ствари представља прави прогон.

- Зовем то прогоном јер они сада осјећају да их неко “лови” и зато су у страху. Не можемо живјети са овим страхом јер нас дјеца гледају - додао је Валијанте. Уобичајено ужурбана атмосфера у мигрантској заједници у Хјустону је утихнула, а људи скоро да се не крећу улицом, док су паркинзи у близини пијаца у југозападном дијелу Хјустона празни.

- Сумњамо да су људи одлучили да остану код куће из страха да ће их пресрести ICE агенти - казао је директор организације FIEL, која брани права миграната, Цезар Еспиноза. Он је истакао да многе породице неће да отварају врата чак ни волонтерима његове организације.

- Много је тензија, много страха. Људи су у паници. Читав дан гледам у улазна врата надајући се да ће се неко појавити - рекао је продавац Бивијано Окслај.

Увреда чланицама Конгреса

Доналд Трамп је оптужен за расистички испад јер је својим твитовима увриједио неколико демократских представница у Конгресу мигрантског поријекла, називајући их “изазивачима нереда рођеним ван Америке”.

- Веома је занимљиво видјети те “прогресивне” демократске чланице Конгреса, које иначе потичу из земаља чије владе представљају тоталну и потпуну катастрофу... Зашто се не врате назад и помогну обнову тих покварених, криминалних мјеста из којих су дошле - написао је Трамп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана