Чланице ЕУ имају право да купе руску или кинеску вакцину

Срна
Чланице ЕУ имају право да купе руску или кинеску вакцину

БРИСЕЛ - Државе чланице ЕУ имају сва законска права за набавку руских или кинеских вакцина против вируса корона, али ће сносити сву одговорност за посљедице њихове употребе, рекао је данас портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Мамер је навео да је ЕУ успоставила портфолио куповина вакцина које је одобрила Европска агенција за лијекове /ЕМА/.

Он је додао да постоји хитна процедура која омогућава појединим државама, чланицама, да купују вакцине од других добављача, све док ови уговори нису потписани са добављачима који су већ укључени у овај портфолио.

“Европска комисија дефинисала је портфолио заједничких куповина вакцине, што обавезује државе чланице, које заиста учествују у овој обавези, да немају паралелне споразуме са компанијама унутар тог портфолија. Ван тога, правно говорећи, земље чланице имају право да купе вакцине од других добављача”, рекао је Мамер.

Почев од августа 2020. године, Комисија је потписала уговоре о преднаруџби за 2,6 милијарди доза вакцина западних компанија, од којих само три тренутно имају сва одобрења - “Фајзер”, “Модерна” и “Астра Зенека”.

Сва три произвођача вакцина већ су започела испоруке, али у мањем обиму од планираног због одређених производних и логистичких проблема, подсјећа ТАСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана