Ципрас положио заклетву за премијера Грчке

Агенције
Ципрас положио заклетву за премијера Грчке

Атина - Лидер ултраљевичарске грчке странке Сириза Алексис Ципрас положио је данас заклетву за премијера Грчке, чиме је постао најмлађи носилац те функције у посљедњих 150 година.

Ципрас (40) је, супротно традицији, положио секуларну заклетву, умјесто вјерске православне церемоније којом су грчки премијери досад ступали на функцију, обећавши да ће "увијек служити интересима грчког народа".

Лидер Сиризе је прекршио још једну традицију тиме што је на церемонију полагања заклетве за премијера дошао без кравате, коју иначе никад не носи.

Грчка је данас добила нову владу, послије краћих преговора на којима је десничарска Независна партија Грка (АНЕЛ) пристала да подржи љевичарску Сиризу, странку побједницу јуче одржаних ванредних парламентарних избора у Грчкој, којој су недостајала само два мјеста у парламенту да би освојила већину.

И Сириза и странка АНЕЛ, која је на изборима освојила нешто мање од пет одсто гласова, противе се мјерама штедње, које је досадашња влада премијера Антониса Самараса увела као услов за добијање финансијске помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Лидер АНЕЛ-а Панос Каменос изјавио је јутрос након преговора да ће подржати именовање лидера Сиризе Алексиса Ципраса за новог премијера.

Након саопштења о договору двије странке које се противе мјерама штедње у Грчкој, финансијско тржиште је реаговало са стрепњом па је индекс Атинске берзе ослабио за готово четири одсто.

Сириза је побиједила на превременим парламентарним изборима у Грчкој са 36,34 одсто гласова бирача и освојених 149 од 300 мјеста у парламенту, само два мање од апсолутне већине, показали су данас саопштени званични резултати Министарства унутрашњих послова.

На основу пребројаних 99,8 одсто гласова, Сириза има 8,5 одсто више гласова од конзервативне странке Нова демократија премијера Антониса Самараса који је са 27,81 одсто гласова освојила 76 мјеста у грчком парламенту.

Бијела кућа је честитала Грчкој на успјешно одржаним парламентарним изборима, уз поруку да се радује тијесној сарадњи са њеном сљедећом владом, док је Брисел уздржано реаговао.

Ципрас: Грчка окреће нови лист, оставља иза себе катастрофалне строге мјере штедње

Лидер странке Алексис Ципрас поручио је да Грчка окреће нови лист и оставља иза себе понижења и катастрофалне строге мјере штедње.

"Данас је грчки народ створио историју. Нада је створила историју", рекао је Ципрас у побједничком обраћању на конференцији за новинаре.

Народ је, према његовим ријечима, дао новој влади мандат за национални препород и враћање социјалне кохезије.

Нова влада у Атини ће, према његовим ријечима, преговарати с кредиторима о правичном и узајамно корисном финансијском рјешењу за Грчку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана