Чикаго: Протести због полицијског убиства малољетника

Срна
Чикаго: Протести због полицијског убиства малољетника

ЧИКАГО - Стотине демонстраната продефиловале су улицама Чикага у знак протеста поводом полицијског убиства 13-годишњег Адама Толда поријеклом из Латинске Америке након објављивања видео снимка на којем се види како полицајац пуца и убија дечака пре две недеље.

Током мирног марша улицама Чикага демонстранти су узвикивали “Руке у вис, не пуцај” и “Стоп расистичком терору полиције”, а у једном тренутку су минутом ћутања одали пошту убијеном Толеду и изразили подршку члановима његове породице која је апеловала да протест буде миран, преноси Ројтерс.

Демонстрације су почеле на тргу Логан Парк удаљеном око осам километара од места на којем је убијен Толедо.

На видео снимку са камере коју је носио полицајац Ерик Стилман (34) види се како полиција јури за Толедом и како у 2.30 у ноћи 29. марта наређује дечаку да стане.

Толедо је то и учинио и одбацио оружје које је носио, а полицајац Стилман је тада запуцао и убио га.

Овај видео је објављен у тренутку док расту тензије и у Чикагу али и широм САД због полицијске бруталности и расне неправде.

Широм Чикага продавнице су затворене након објављивања видеа из страха да би протести могли да измакну контроли и прерасту у рушилачко насиље и сукобе демонстраната и снага реда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана