Цијене нафте на низбрдици, барел Брента кошта 85 долара

Танјуг
Цијене нафте на низбрдици, барел Брента кошта 85 долара

ЊУЈОРК, 26. септембра (Тањуг) - Цијене нафте су наставиле данас пад, другу сесију заредом, због страха од смањења тражње за горивом усљед очекиване глобалне рецесије изазване повећањем свјетских каматних стопа и јачањем америчког долара који ограничава могућност куповина нафте потрошачима који посједују друге валуте.

Европска нафта Брент за новембарску испоруку (фјучерс уговори) пала је за 1,24 долара или за 1,44 посто, на 84,91 долар по барелу, према последњим расположивим подацима са портала oilprice.com који прати цијене на тржишту у реалном времену.

Фјучерси америчке нафте WТИ, такође за испоруку у новембру, потонули су за 1,32 долара или за 1,68 одсто, на 77,42 долара за барел. Цијене оба типа нафте су се у петак суновратиле за око 5,0 процената на најнижи ниво од јануара ове године, преноси Ројтерс.

Раст долара, који је данас достигао нов 20-годишњи максимум према корпи водећих валута, има тенденцију да сузбије потражњу за нафтом јер купци који користе друге валуте морају да потроше више новца како би набавили доларе за плаћање "црног злата" које се тргује у америчкој валути.

Централне банке у бројним земљама, укључујући Сједињене Државе које су један од највећих светских потрошача сирове нафте, подигле су прошле недеље рефертне каматне стопе како би обуздале раст инфлације, што је довело до забринутости на тржиштима да би пооштравање услова задуживања могло да изазове успоравање привреде.

Пажња тржишних актера се окреће сада према оном што би Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници предвођени Русијом, односно алијанса названа ОПЕК+, могла да уради на састанку 5. октобра, након што су се на последњој седници договорили да скромно смање производњу.

Будући да ОПЕК+ производи знатно испод своје циљане производње, свако ново најављено смањење пумпања можда неће имати много утицаја на понуду, оцијењује британска агенција. Подаци објављени прошле недеље показали су да је група ОПЕК+ у августу подбацила таргетирани ниво производње за 3,58 милиона барела дневно, што је већи подбачај него у јулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана