Цијене гаса у Европи порасле због цурења у Балтичком мору

Анадолија
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Цијена природног гаса по мегават-сату у Европи порасла је у сриједу за 12,8 посто на 209 евра, показују најновији подаци на тржишту.

Цијена природног гаса на ТТФ-у, виртуелној платформи за трговину природним гасом са сједиштем у Холандији, у сриједу у 10.35 сати по локалном времену износила је 209,88 евра по мегават-сату, што је раст од 12,8 посто у односу на дан раније када је цијена износила 186,09 евра.

Цијене гаса порасле су након што су данске власти у понедјељак пријавиле цурење из гасовода у близини острва Борнхолм у Балтичком мору.

Сеизмолози су у уторак објавили да су експлозије потресле Балтичко море прије него што су откривена необична цурења у два подводна руска гасовода Сјеверни ток 1 и 2.

Гасовод Сјеверни ток простире се у дужини од 1.200 километара испод површине Балтичког мора, од руске обале код Санкт Петербурга до сјевероисточне Њемачке. Отворен је 2011. године, а максимални капацитет овог гасовода је 170 милиона кубних метара гаса, који се шаље из Русије за Њемачку.

Сјеверни ток 2, такође, у руском власништву протеже се паралелно са првим гасоводом. Изграђен је у септембру 2021. године, али није пуштен у рад јер га Њемачка није одобрила. Пројекат је у потпуности заустављен само неколико дана прије почетка рата у Украјини 24. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана