Цијене гаса у ЕУ расту како се приближава зима

Танјуг
Foto: Илустрација

МОСКВА - Цијене природног гаса у Европи порасле су током ове недеље подстакнуте јаком потражњом због хладног времена, при чему је цијена фјучерса скочила за 8,0 посто, известила је данас агенција "Блумберг".

Мада су цијене гаса на европским тржиштима пале са летњих рекордних нивоа захваљујући довољној понуди течног природног гаса (ЛНГ), што је Европи помогло да напуни своја гасна складишта, оне ће вјероватно поново почети да расту, оцјењује њујоршка агенција.

Цијена природног гаса за испоруку у наредном мјесецу (фјучерс уговори) порасла је данас на холандском ТТФ чворишту за 1,0 проценат на 125 евра по мегават-сату, а за испоруку у јанурау на 128,30 евра/мЊх, према иконографији компаније Рефинитив Ајкон.

Услијед веће потражње за гријањем због зимских температура, која гура цијене гаса навише, поједине земље ЕУ почеле су да црпе гас из својих складишта. 

Резерве у Италији су, примјера ради, већ опале на 93,5 посто са 95,4 процентра у новембру јер је тражња у земљи порасла, додаје "Блумберг".

Европска комисија је у четвртак дала приједлог за ограничење потрошње гаса ове зиме, наводећи да би попуњеност складишта у ЕУ требало да износи најмање 45 одсто до 1. фебруара.

Сручњаци, међутим, упозоравају на потенцијално проблематичну ситуацију јер би убрзана потрошња могла да исцрпи залихе и изазове поремећање с понудом на тржишту, преноси Раша тудеј.

Неизвјесност у погледу руских токова гаса преко Украјине је још један фактор за који се процјењује да ће подстаћи раст цијене овог енергента.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана