Четири милиона избјегле дјеце не иде у школу

Агенције
Четири милиона избјегле дјеце не иде у школу

Женева - Четири милиона избјегле дјеце не иде у школу, наводи се у најновијем извјештају Агенције УН за избјеглице (УНХЦР) о образовању “Преокренимо тренд - Образовање избјеглица у кризи”.

УНХЦР саопштава да је број дјеце миграната која не иду у школу за пола милиона већи у односу на исти период прошле године.

Како се наводи, 61 одсто дјеце избјеглица похађа основну школу, у поређењу са 92 одсто дјеце широм свијета, док свега 23 одсто њих упише средњу школу, у односу на 84 одсто дјеце у свијету.

Факултет упише 37 одсто младих у свијету, док само један одсто избјеглица има ту шансу, а овај податак се, напомиње УНХЦР, не мијења у посљедње три године.

Високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди истакао је да ће без образовања бити учињена бесповратна штета за будућност дјеце избјеглица и њихових заједница.

- Образовање је начин да се помогне дјеци да зацијеле ране, али је такође и од кључног значаја за изградњу њихових отаџбина - рекао је Гранди.

Извјештај истиче напредак земаља које су се обавезале да ће поштовати Декларацију за избјеглице и мигранте и да ће током 2017. године уписати у школу 500.000 дјеце.

Истовремено се наглашава како треба да буде учињено више како би све избјеглице добиле образовање које заслужују, а земље које прихватају мигранте позивају се да укључе дјецу у националне образовне системе уз одговарајуће наставне планове током основног и средњег образовања.

У извјештају се указује и да 92 одсто дјеце избјеглица школског узраста живи у земљама у развоју и да им је потребна финансијска помоћ међународне заједнице.

Наводи се да је крајем 2017. године у свијету било више од 25,4 милиона избјеглица, од тога 19,9 милиона под заштитом УНХЦР-а.

Више од половине, 52 одсто, чинила су дјеца међу којима је било 7,4 милиона дјеце школског узраста.

- “Преокренимо тренд - Образовање избјеглица у кризи” је трећи годишњи извјештај који објављује УНХЦР.

Први је објављен 2016. године под називом “На губитку” пред самит Генералне скупштине УН о избјеглицама и мигрантима.

Други извјештај “Занемарени” објављен је прошле године и у њему је истакнут јаз између дјеце миграната и њихових вршњака у шансама за образовање.

У УНХЦР-у наводе да је Србија прва земља на западнобалканској рути која је у септембру 2017. уписала више од 90 одсто дјеце избјеглица, миграната и тражилаца азила - 437 дјеце уписано је тада у 44 основне и средње школе.

Од Гејтса 460 милиона

Фондација оснивача “Мајкрософта” Била Гејтса издвојиће 460 милиона долара за програме који ће у наредних пет година сиромашним и маргинализованим ученицима широм САД помоћи да упишу колеџ.

Фондација “Бил и Мелинда Гејтс” објавила је да ће у првој фази готово 100 милиона долара бити уложено у 19 програма за средње школе у сиромашним заједницама у 13 савезних држава. Грантови ће покрити сваки сегмент процеса уписа на колеџ, од усавршавања академских знања из предмета попут математике или енглеског, до извјесних вјештина, као што је сам поступак пријаве за колеџ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана