Честитке и олакшање због резултата референдума

Агенције
Честитке и олакшање због резултата референдума

Брисел - Одлука шкотских гласача да се не отцијепе од Велике Британије изазвала је данас олакшање и салву честитки из сједишта Европске уније.

„Поздрављам одлуку шкотског народа да сачува јединство Велике Британије“, поручио је одлазећи предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у саопштењу за медије и додао да је то „добро за уједињену, слободну и отворену Европу за коју се Комисија залаже“.

У очигледној алузији на најаве британског премијера Дејвида Камерона да би Британија могла да напусти ЕУ, Барозо је посебно похвалио посвећеност шкотских власти и народа европском пројекту.

Честитке су стигле и од Барозовог насљедника, Жан-Клод Јункера, као и од предсједника Европског парламента Мартина Шулца.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј је у свом саопштењу поздравио Камеронову изјаву да ће Британија остати цјеловита и изразио очекивање да ће она остати важна чланица ЕУ, на добробит свих њених грађана.

Европски комесар за трговину, Белгијанац Карел Де Гухт, рекао је да би другачији исход референдума представљао катаклизму за ЕУ.

„Да се Шкотска опредијелила за независност, то би изазвало политичку лавину реда величине распада Совјетског Савеза“, оцијенио је Де Гухт белгијском радију ВРТ.

Он је указао да би ЕУ, уколико би се руководила принципом самоопредјељења, постала немогућа за управљање.

У Бриселу је уочи референдума владала зебња да би шкотска независност могла да покрене ланчану реакцију у Шпанији, Италији, Француској и другим регионима који теже самосталности.

Своје задовољство због исхода референдума изразио је и Андерс Фог Расмусен, генерални секретар NATO.

„Уједињено краљевство је међу оснивачима NATO и убијеђен сам да ће наставити да игра водећу улогу како би наш савез ојачао“, рекао је он.

У NATO је раније била изречена бојазан да би отцјепљење Шкотске знатно ослабило британску војску, а самим тим и капацитете NATO.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана