Чешка: Обиљежавање седам деценија од побједе над нацизмом

Срна
Чешка: Обиљежавање седам деценија од побједе над нацизмом

Сарајево - Предсједник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор, предсједници чешког Представничког дома и Сената, Јан Хамачек и Милан Стех, те премијер Бохуслав Соботка отворили су данас у Прагу манифестацију поводом обиљежавања 70 година од побједе над нацизмом и ослобођења логора смрти у Европи.

На овом скупу чествује око 500 званица из више од 30 земаља.

У саопштењу Парламентарне скупштине БиХ наводи се да се током првог дана скупа одржава Четврти међународни форум под називом "Нека живи мој народ" гдје учесници кроз три панела разговарају о улози медија и јавности података, у смислу ширења екстремистичке идеологије и опасности које произилазе из подстицања говора мржње.

Током форума је било ријечи и о улози законодавства и провођења закона, са посебним акцентом на примјену законских мјера у борби против мржње и расизма, те улози политичара у овом процесу и њихове одговорности у борби против тих пријетњи.

У оквиру панела званичницима су обратили предсједник парламента Турске Џемил Чичек, парламента Румуније Валерију Стефан Згонеа, предсједник израелског Кнесета Ијли Јоел Еделштајн, француски филозоф и публициста Бернар Анри Леви, те низ угледних свјетских научника који се баве савременом историјом и облашћу људских права.

На форуму учествује и предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана