Централна Афричка Република: Граната јефтинија од кока-коле

Приредио: борис Ђурић
Централна Афричка Република: Граната јефтинија од кока-коле

Банги - Велике количине различитог оружја каналима илегалне трговине долазе у руке побуњеничких армија широм свијета, а афрички побуњеници наоружани су до зуба јер је, због мизерних цијена, оружје доступно на сваком ћошку.

Ручне гранате долазе из Кине и Бугарске. Минобацачи су из Судана, ручни бацачи из Ирана, а меци из Велике Британије, Белгије и Чешке Републике. Шпанија и Камерун дали су метке за митраљезе. И листа се даље наставља.

Пажљива анализа оружја које тренутно циркулише у Централној Афричкој Републици (ЦАР) нуди прилично интригантне увиде у глобалну индустрију продаје оружја које долази у руке побуњеничких армија.

Када је оружје стигло у руке Селеке, коалиције муслиманских побуњеника, који су дошли на власт 2013, почео је грађански рат који је проузроковао измјештање стотине хиљада цивила.

- Ручне гранате 82-2 тренутно су најзаступљеније војно оружје у тој афричкој држави. Оне су толико уобичајене да се могу купити по цијени од пола долара, што је јефтиније од флаше "кока-коле" - наведено је у извјештају британске Истраживачке групе за наоружавање у конфликту.

С обзиром на то да се лако могу сакрити, оне представљају значајну опасност по безбједност ЦАР.

Новац за оружје углавном се добија из кријумчарења слоноваче из Конга, која се продаје арапским бизнисменима.

- За пола килограма слоноваче могуће је добити око 1.700 долара, док је за посљедњих година лов на слонове достигао рекордни ниво - каже Џонатан Хатсон из невладине организације "Инаф Проџект".

Бивша француска колонија ЦАР је једна од најсиромашнијих држава иако има велике резерве злата и дијаманата. Хришћани и муслимани су живјели у миру, али је хаос настао када је екстремистичка Селека почела да напада градове и села. То је проузроковало реакцију мањинских хришћана окупљених у покрет анти-Балака.

Многи тамо описују живот као живот у паклу. Жана де Дијуа, старог 24 године, браћа су довела у болницу у граду Дула са крварењем на десној страни тијела.

- Он је отишао на тржницу да прода свињу. Одједном су стигли они и одмах га оптужили да је анти-Балака, а затим су га без икаквог упозорења упуцали - каже његов брат Антоан. Његов случај није изолован и слични напади су се десили људима који су бјежали пред војницима Селеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана