Будућа премијерка Италије: Била сам против уласка Хрватске у ЕУ

ГС
Будућа премијерка Италије: Била сам против уласка Хрватске у ЕУ

РИМ - Италија добија десничарску владу. И то по свему судећи владу која ће отићи најдаље у десно још од Бенита Мусолинија.

Према привременим резултатима, десничарски блок на челу са “Браћом Италије”, странком коју предводи Ђорђа Мелони, требало би да има убједљиву већину у оба дома италијанског парламента. Ријеч је о жени која је у прошлости хвалила Мусолинија и говорила да Далмација и Истра треба да буду враћене Италији.

“Бенито Мусолини је био добар политичар јер све што је урадио, урадио је за Италију”, рекла је једном приликом она. Касније ће промјенити тон, рекавши да је диктатор направио “грешке”. Написала је такође једном приликом да се Истра и Далмација морају вратити Италији.

“Биће да сам увијек била против уласка Хрватске у ЕУ док не дође до враћања имовине Јеврејима. О повратку, директно, Истре и Далмације да и не говоримо”, написала је својевремено она. А раније ове године објавила је статус о Јосипу Брозу Титу. У посту из фебруара написала је да је апсурдно одати почаст некоме ко је одговоран за масакр Италијана.

“Браћа Италије су одавно представила приједлог закона да се овој срамоти стане на крај. Жртве фојбе и њихови најмилији заслужују поштовање и правду: одмах повуците Орден Републике Италије маршалу Титу”, написала је она.

Фојбе

Фојбе је израз којим се означава серија масовних убистава и покоља које су над припадницима италијанске етничке заједнице у Истри и Словеначком приморју починили припадници југословенских партизанских формација крајем и непосредно након Другог свјетског рата. 

Назив је дошао од израза фојба, који означава крашке јаме у које су бацане жртве.
Тачне околности под којима су се злочини догодили, број и статус жртава, као и мотиви починитеља су предмет вишегодишње расправе међу историчарима, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана