Будимпешта неће подржати енергетске санкције Русији

Срна
Foto: Илустрација

БУДИМПЕШТА- Мађарска не може да подржи планирани осми круг санкција ЕУ Русији ако оне садрже енергетске санкције, изјавио је Ђерђели Гуљаш, шеф кабинета премијера Виктора Орбана.

"Мађарска је већ урадила много да одржи европско јединство, али ако у пакету постоје енергетске санкције, онда то не можемо и нећемо подржати", рекао је Гуљаш на брифингу.

Он је истакао да се чека коначна, пуна листа санкција, а онда ће услиједити преговори о томе.

"Мађарска не може да подржи енергетске санкције", нагласио је Гуљаш.

Европска комисија предложила је јуче нове санкције Русији, укључујући строжа трговинска ограничења, више појединачних црних листа и горњу границу цијене нафте за треће земље.

Предложене санкције нису у складу са тежим мјерама, укључујући забрану увоза руских дијаманата, што траже Пољска и три балтичке земље.

Међутим, државама ЕУ је потребна једногласност да би увеле санкције, а Орбан, иначе гласан критичар, рекао је 26. септембра да санкције ЕУ имају "контраефекат", јер дижу цијене енергије, задајући тиме ударац европским економијама.

Мађарска Влада, такође, преговара са Европском комисијом да обезбједи милијарде евра у фондовима ЕУ који су блокирани због забринутости за владавину права. Гуљаш је рекао да очекује да ће споразум бити потписан јер је Будимпешта спремна да испуни све своје обавезе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана