Број жртава ракетирања пијаце у Сирији порастао на 15

Танјуг
Foto: Танјуг

ДАМАСК- Број погинулих у ракетном нападу на пијацу у граду Ал-Баб на сjеверу Сирије порастао је данас на 15, а повријеђене су десетине људи, саопштила је сиријска Опсерваторија за људска права са сједиштем у Великој Британији.

Организација је навела да је међу погинулима троје дјеце, а да је повријеђено више од 30 људи.

Опсерваторија је за ракетирање оптужила сиријске владине снаге, тврдећи да је у питању одмазда за ваздушни напад Турске на Ал-Баб прије неколико дана у којем је погинуло 11 сиријских војника и курдских бораца које подржавају САД.

"Бијели шљемови", хуманитарна организација која дјелује у дијеловима Сирије који су и даље под контролом наоружаних опозиционих група, такође су навели да је у нападу погинуло 15 људи, али да је број повријеђених 28.

Сирија је током 11-годишњег рата подијељена на различите зоне контроле међу зараћеним фракцијама.

Ал-Баб се налази у провинцији Алепо под контролом побуњеника које подржава Турска.

Сиријске демократске снаге (СДФ) које подржавају САД, на челу са курдским групама које су отвориле дијалог са владом у Дамаску, такође контролишу дијелове сјевера и сјевероистока, док су остали дијелови земље у рукама сиријских власти.

Шеф медијског центра СДФ-а Фархад Шами рекао је да та група нема никакве везе са данашњим нападом.

Активисти у Ал-Бабу планирали су протест након муслиманске подневне молитве у петак како би осудили позиве Анкаре на помирење између сиријске владе и опозиције, али су демонстрације отказане због страха од даљег насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана