Број погинулих у поплавама у Пакистану повећан на 1.638 особа

Tanjug
Foto: AA

ИСЛАМАБАД -Број мртвих у поплавама у Пакистану повећан је на 1.638 након што је још 42 људи умрло у несрећама повезаним с поплавама током викенда, званични су подаци објављени у понедјељак.

Државна управа за управљање катастрофама (НДМА) саопштила је да је од средине јуна 12.865 људи повријеђено у несрећама повезаним с кишом и поплавама широм земље.

Наводи се да је 824.169 кућа потпуно уништено, док је више од 1,22 милиона кућа дјелимично оштећено широм те јужноазијске земље.

НДМА наводи да је од јуна страдало 1,1 милион грла стоке.

Кише и поплаве однијеле су и 12.716 километара путева, 374 моста и зграда широм земље Јужне Азије, која се бори и са политичким и економским превирањима.

Више 33 милиона од око 220 милиона становника земље погођено је поплавама, а на ионако слабој инфраструктури настала је штета већа од 30 милијарди долара.

Око 45 посто обрадивих површина је поплављено, што је озбиљна опасност по сигурности хране и додатно доприноси порасту инфлације.

Стотине хиљада расељених суочавају с инфекцијама коже и очију, болестима које се преносе водом, а здравствени стручњаци упозоравају да ће бити више смртних случајева од дијареје, гастроинтестиналних болести, тифуса, маларије, денга грознице и других инфекција, него од киша и поплава.

У Пакистан је до сада стигло 126 авиона хуманитарне помоћи из Турске, УАЕ, Кине, САД-а, Велике Британије, Узбекистана, Француске, Саудијске Арабије, Јордана, Омана, Непала, Туркменистана, УНИЦЕФ-а, УНХЦР-а и Свјетског програма за храну.

Турска је такође у недјељу послала још један хуманитарни воз који је превозио више 768 тона помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана