Британски амбасадор у САД поднио оставку

Танјуг
Британски амбасадор у САД поднио оставку

Лондон - Британски амбасадор у Вашингтону поднио је данас оставку након што га је амерички предсједник Доналд Трамп назвао “глупим” и “помпезном будалом”.

Трамп је британског амбасадора Кима Дерока извријеђао након што је процурило да је амбасадор америчку администрацију означио као неспособну, пренијела је агенција Реутерс. 

“Од цурења званичних докумената из ове амбасаде било је доста спекулација око моје функције и мог останка као амбасадора”, навео је Ким Дерок у писму оставке.

Он је поручио да овим чином жели да стави тачку на те спекулације.

“Тренутна ситуација је таква да ми је немогуће да наставим да обављам функцију онако како бих желио”, навео је.

Дипломатске депеше које су раније процуриле у јавност откриле су да је британски амбасадор у САД рекао да је администрација председника

Доналда Трампа неспособна и дисфункционална и да је мала вероватноћа да ће се побољшати.

Документа садрже веома критичне коментаре амбасадора Дерока о тренутном стању Трампове администрације и пружају риједак увид у то како неки високи британски дипломата гледа на владу најближег савезника своје земље.

“Не верујемо баш да ће ова администрација постати суштински нормалнија, мање дисфункционална, мање непредвидива, мање подијељена, мање дипломатски неспретна и неспособна”, написао је Дерок у једном оддокумената који се односе на период од 2017. до данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана