Британија оптужила трећег Руса за тровање Скрипаља

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЛОНДОН - Британска полиција је саопштила данас да је и трећи Рус у одсуству оптужен за покушај убиства бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља нервним агенсом "новичок" у 2018. години, додајући и да сада може да потврди да су тројица осумњичених војнообавештајни оперативци.

Дин Хајдон, виши национални координатор у Великој Британији за борбу против тероризма, рекао је да су тужиоци сада дали овлашћење за подизање оптужнице против трећег руског држављанина Сергеја Федотова, који је старости око 50 година, преноси агенција Ројтерс.

У септембру 2018. године, британски тужиоци су оптужили двојицу Руса, који су тада идентификовани под псеудонимима Александар Петров и Руслан Босиров, за завjеру за убиство Скрипаља и покушај убиства његове ћерке Јулије и полицајца Ника Бејлија.

Хајдон је данас рекао да су права имена Петрова и Боширова Александар Мишкин и Анатолиј Чепига, а да је Федотов истински идентитет Денис Сергејев. Како додаје, они су трочлани тим руске војно-обавештајне службе која је обављала операције у име руске државе у другим земљама.

Као и за другу двојицу Руса, британска полиција је издала налог за хапшење Федотова и расписана је Интерполова потерница.

"Сада се верује да су сва тројица у Русији, са којом Британија нема споразум о изручењу, а руске власти до сада нису нудиле никакву сарадњу", додао је Хајдон.

Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су у несвести на клупи у Солсберију, граду на југу Енглеске, у марту 2018. године, након чега су у критичном стању примљени у болницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана