Британци нису спремни за несташицу хране

СРНА
Британци нису спремни за несташицу хране

ЛОНДОН- Велика Британија није спремна за велики раст цијена хране и несташицу основних прехрамбених производа изазваним сукобима у Украјини, рекао је шеф савјетодавне комисије британских власти Јан Врајт.

Врајт је изразио бојазан да нема адекватног плана за "застрашујући" будући период прекида у достави хране, истакавши да је ово већа криза него са енергентима.

Британске власти већ су рационализовале куповину јестивог уља, док је раст цијена ђубрива и хране за стоку већ погодио домаћу производњу.

Британски лист истиче да ће криза са храном сутра бити главна тема састанка Савјета за сектор хране и пића /ФДСЦ/, када ће водећи званичници индустрије од власти затражити припремни план.

"Мислим да администрација није у потпуности схватила озбиљност кризе. Ствари могу бити много страшне уз раст цијена и недостатка хране.

Много људи из прехрамбене индустрије сматра да је за ово питање хитно неопходна пажња власти да осигура потребне количине хране", рекао је Врајт за британски дневник "Индипендент". Сличну бојазан нешто раније изразио је Национални синдикат пољопривредника /НФУ/ и Организација за редистрибуцију хране "Фер Шер" које оптужују министре да сваке године дозволе да се баци два милиона тона хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана