Брисел тражи објашњење од Берлина за забране

Срна
Брисел тражи објашњење од Берлина за забране

БРИСЕЛ - Њемачка је под притиском да објасни своју забрану уласка из правца Чешке, Словачке и аустријске покрајине Тирол пошто је Европска комисија у писму навела да су те мјере неадекватне и неоправдане.

"Вјерујемо да је циљ којем је оправдано тежила Њемачка, заштита здравља јавности током пандемије, могао да буде остварен много блажим мјерама", наводи се у писму из Брисела упућеном њемачком амбасадору Михаелу Клаусу.

У писму је Њемачкој за одговор дат временски рок од десет дана.

Слична писма послата су Белгији, Мађарској, Данској, Шведској и Финској, чије су граничне забране наишле на несугласице са Бриселом.

Њемачка новинска агенција ДПА наводи да, на захтјев Европске комисије, министри за европска питања одржавају данас састанак ради разговорима о мјерама на границама.

Њемачка је на листу области које изазивају забринутост 14. фебруара додала Чешку, Словачку и Тирол.

Мјера је недавно изазвала саобраћајни колапс на чешким ауто-путевима ка њемачкој граници пошто су власти од свих превозника тражиле да имају негативан тест на вирус корона.

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер претходно је одбацио критике из Европске комисије због пограничних ограничења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана