Брисел поручио Турској да повуче планове отварања Вароше

Срна
Брисел поручио Турској да повуче планове отварања Вароше

АТИНА - ЕУ данас је поручила Турској да повуче планове за отварање кипарског града духова Вароша, што је најављено током контроверзне посјете предсједника Реџепа Тајипа Ердогана подијељеном острву.

ЕУ, коју чини 27 држава, укључујући међународно признату Републику Кипар, осудила је “једностране кораке Турске и неприхватљиве најаве”.

Ердоган и лидер кипарских Турака Ерсин Татар рекли су прошле седмице да ће отворити некадашње одмаралиште, напуштено након инвазије Анкаре на острво 1974. године.

Шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ критиковао је данас планове као кршење низа резолуција УН.

Он је додао да ће ЕУ размотрити кориштење “инструмената и могућности којима располаже за одбрану својих интереса”, наводи АФП.

У Атини је грчки премијер Кирјакос Мицотакис такође осудио Ердоганове коментаре.

“Нове турске илегалне акције на Кипру морају се јасно осудити”, рекао је он, додајући да су најновије декларације поткопале резолуције УН и напоре генералног секретара УН Антонија Гутереса да ријеши дугогодишњи спор око подјеле острва.

Мицотакис је о овоме разговарао са кипарским предсједником Никосом Анастасијадесом.

Анастасијадес је рекао да је Атини јасно ставио до знања да су спремни да наставе разговоре са Анкаром уз посредовање УН и на основу резолуција Савјета безбједности УН.

Вароша - некада мјесто гдје су долазиле познате личности и које су звали “Драгуљ Медитерана” - деценијама је био ограђени град духова, а некадашњи луксузни хотели обрасли су травом и коровом.

Ердоган се зарекао да ће се “живот поново покренути у Вароши” током посјете поводом 47 година од инвазије која је подијелила Кипар.

Турска војска је прошле године обновила јавни приступ дијеловима обале Вароше и од тада је очишћена и главна саобраћајница, авенија Демократијас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана