Бригите Бирлајн је прва канцеларка Аустрије

Агенције
Бригите Бирлајн је прва канцеларка Аустрије

Београд - Предсjедник Аустрије Александер ван дер Белен наложио је данас Бригите Бирлајн, актуелној предсjедници Уставног суда, да формира нову прелазну владу Аустрије.

Бригите Бирлајн, која важи за особу конзервативног политичког опредjељења, прва је жена која је у историји Аустрије постављена на функцију канцелара.

Она је од 2018. године предсjедница Уставног суда и сматра се натпартијским кадром, али је оба велика "скока" у својој каријери остварила под владом коју су чинили Народна партија (ОВП) и Слободарска странка (ФПО), најприје 2003. када је постала потпредсједница, и прошле године када је постављена за предсједницу Уставног суда.

Бригите Бирлајн је рођена у породици државних службеника и жељела је да студира умјетност или архитектуру, али ју је мајка, која је завршила умјетност, савјетовала да ипак упише права.

Завршила је студије у року и са 26 година положила државни испит, те је са 28 година постављена за државног тужиоца, а са 41 била је на дужности главног тужиоца.

Такође, била је и предсједница предсједница Удружења државних тужилаца Аустрије, функцији коју је држала дуго година до уласка у Уставни суд.

За породицу, због каријере, није имала времена, те живи у ванбрачној заједници са једним пензионисаним судијом.

Бирлајнова је именована за мандатара за формирање прелазне владе, која ће бити на дужности до формирања нове владе након превремених избора, који треба да се одрже у септембру.

Ван дер Белен је, представљајући мандатара којег је изабрао, рекао да је договорено да ће прелазну владу чинити експерти, о чему постоји консензус са парламентарним странкама.

"Посљедњи дани су за аустријску државу били изазовни. У појединим стварима смо улазили на нове терене, након што је изгласано неповјерење влади. Нисмо ниједног тренутка корачали без оријентације, јер смо имали јасну карту у рукама, која не може бити тачнија, а то је Устав. Устав нам даје за сваки корак јасне смјернице шта треба радити. Он је основа наше демократије, такорећи оперативни систем", поручио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана