Браун: Ако влада не заштити сиромашне, доћи ће до устанка

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Бивши британски премијер, лабуриста Гордон Браун упозорава да би у Британији могло доћи до националног устанка ако Влада не предузме мјере да заштити сиромашне.

"Влада се одлучила за антирадничке мјере, јер радници са ниским платама представљају 40 одсто оних који су погођени. То су и антипородичне мјере, јер ће пет милиона дјеце завршити у сиромаштву" - наглашава Браун за лист "Шкотсман".

Браун објашњава да премијер Лиз Трас тражи од сиромашних да сносе највећи терет кризе због грешака које су други људи направили.

"Ово је ожиљак на души наше земље. Ово је мрља на нашој савјести" - наводи Браун.

Он је критиковао план буџета који су предложили Трасова и њен министар финансија Квази Квартенг.

Браун упозорава да ће се Велика Британија суочити са побуном ако изостану мјере које комбинују смањење суперпрофита богатих и социјалну подршку сиромашнима.

"Доћи ће до националног устанка, јер план нема никакве везе са спровођењем владине политике економског раста, већ се своди на присиљавање сиромашних да подносе највећи терет.

Милијарде фунти већ су дате богатима, а могле су да буду искориштене за социјалне исплате и спречавање урушавања здравствене службе" - закључује Браун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана