Борн: Француски политичари заборавили на врлину компромиса

Танјуг
Foto: Танјуг

ПАРИЗ- У првом обраћању посланицима у парламенту Француске премијерка Елизабет Борн рекла је данас да се земља мора припремити за мањак руског гаса.

Борнова је указала да су француски политичари заборавили на врлину компромиса и поручила да се "ријечима мора вратити значење".

Суочена са гласним негодовањима посланика са њене лијеве и десне стране она је упозорила опозиционе странке да "неред и нестабилност нису опција", преноси портал Франс 24.

Након што је Макронова политичка опција изгубила апсолутну парламентарну већину послије јунских избора, Борн је као предсједница мањинске владе поручила да народ Француске тражи од својих политичара да ствари раде другачије и истакла да влада коју воде она и Макрон одговара на те захтјеве Француза.

Данашње излагање премијерке назива се Општа политичка декларација и представља традиционални политички чин и правило према којем се нови премијер обраћа новом сазиву парламента у којем се потом детаљно анализирају позиција и планови премијера.

Када је ријеч о Макроновим приоритетима у другом мандату једна од најзначајнијих најава била је да ће Француска у потпуности национализовати дуговима оптерећено електроенергетско предузеће ЕДФ, у којем држава посједује 84 одсто власништва.

ЕДФ управља мрежом нуклеарних реактора који су већ извесно вријеме изложени бројним техничким проблемима.

Борн је данас обећала радикалну акцију у процесу преласка на тзв. зелену економију, уз оцјену да је пуна запосленост "на дохват руке", али је истовремено и упозорила да Француска мора да уравнотежи јавну потрошњу, јер је јавни дуг значајно нарастао током пандемије корона вируса.

Нова француска премијерка је признала да спорни Макронови планови за подизање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године "нису уклесани у камен", али је и оцијенила да су ипак "неопходни".

Без формалних савезника у националној скупштини која броји 577 посланичких мјеста, Елизабет Борн је одлучила данас да након представљања своје Опште политичке декларације не позове посланике да гласају о повјерењу њеној политици, што су скоро сви премијери у историји Пете Републике учинили након својих првих експозеа прије посланицима доњег дома парламента.

"Гласања о повјерењу је било превише ризично за Е. Борн, која би била принуђена да се повуче у случају да јој се изгласа неповјерење. Донијела је праву одлуку, али заправо није ни имала избор", објаснио је Бруно Котр, истраживач у институту за политичке студије ЦЕВИПОФ на париском Факултет политичких наука.

Очекује се да непосредни приоритети нове премијерке буду закони са широком подршком, као што је приједлог закона за помоћ породицама са ниским примањима како би могле да се изборе са кризом и порастом трошкова живота, а други за додатно ангажовање државних средстава за побољшање здравствене заштите.

Након реконструкције кабинета Макрон је успио да задржи већину највиших руководилаца на положајима које су и раније заузимали, али није успио да у своје редове привуче угледне политичаре већ је на политичку позорницу извео нова, млађа лица са мало политичког искуства уз ризик да ли ће успјети да се снађу у француском политичком вртлогу.

Истовремену, у јавности се шире гласине да је Макрон "прегорио", пише угледни недјељник Поан и наводи из својих извора да предсједник спава свега неколико сати и често у раним јутарњим сатима шаље поруке министрима.

Десничарски Поан оцјењује да је Макрон изгубио "енергију, живце и луцидност", док је љевицарски Обсерватер објавио да Макрон пати од "физицке исцрпљености".

"Емануел Макрон више није привлачан", оцијенио је угледни десничарски политичар, републиканац ветеран Бруно Ретајо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана