Борељ упозорио земље Западног Балкана

Танјуг
Борељ упозорио земље Западног Балкана

ЛУКСЕМБУРГ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је данас у Луксембургу да је Европска унија спремна да продуби постепену интеграцију Западног Балкана и прошири подршку партнерима са Западног Балкана, али да им поручује да буду уз ЕУ у одбрани међународног поретка.

Он је након састанка министара спољних послова ЕУ рекао да се то посебно односи на ситуацију око Украјине и "мјере које се спроводе да би се супротставило руској инвазији".

Борељ је нагласио да се усклађеност земаља Западног Балкана са спољном политиком ЕУ сматра "изражавањем њиховог стратешког избора привржености чланству".

Навео је и да одржавање блиских веза са режимом руског предсједника Владимира Путина "није компатибилно са изградњом заједничке будућности са и унутар Европске уније", преноси Тањуг.

У Луксембругу је данас одржан неформални састанак министара спољних послова држава чланица Европске уније и представника региона Западног Балкана, којем је присуствовао и министар спољних послова Србије Марко Ђурић.

Током састанка су, поред осталог, размијењена мишљења о Западном Балкану, уз учешће министара спољних послова Србије, Албаније, БиХ, Сјеверне Македоније, Црне Горе и самопроглашеног Косова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана