Борељ: Сијева посјета Москви смањила ризик од нуклеарног рата

Срна
Борељ: Сијева посјета Москви смањила ризик од нуклеарног рата

БРИСЕЛ - Недавна посјета кинеског предсједника Сија Ђинпинга Москви одиграла је важну улогу у осигуравању глобалне безбједности, јер је смањила ризик од ескалације украјинског сукоба у нуклеарни рат, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Си је посјетио Русију од 20. до 22. марта и састао се са руским предсједником Владимиром Путином. Лидери су, између осталог, разговарали о ситуацији у Украјини, укључујући недавну мировну иницијативу Кине.

“Једна важна ствар је да ова посјета смањује ризик од нуклеарног рата и кинеске власти су то веома, веома јасно ставиле до знања”, рекао је Борељ новинарима у Бриселу, а преноси “Фајненшел тајмс”.

Борељ је додао да кинески мировни план о Украјини није довољан за рјешавање сукоба између Москве и Кијева, иако је признао да та иницијатива није у потпуности проруска.

Кина је у фебруару објавила документ од 12 тачака под називом “Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе”, у којем се истиче поштовање суверенитета свих земаља, прекид непријатељстава и наставак мировних преговора између Москве и Кијева.

Путин је рекао да би неке од одредби плана могле да буду основа за мировно рјешење “ако Запад и Кијев буду спремни за то”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана