Борељ: ЕУ мора да развије апетит за моћ

Агенције
Борељ: ЕУ мора да развије апетит за моћ

МИНХЕН - Државе ЕУ треба да су спремне да интервенишу у међународним кризама или ризикују парализу своје спољне политике, рекао је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

"Европа мора да развије апетит за моћ. Ми треба да будемо у стању да дјелујемо, а не да сваки дан коментаришемо или изражавамо забринутост", рекао је Борељ на Конференцији о безбједности у Минхену, додајући да ријеч моћ не имплицира војну силу.

ЕУ са својом економском моћи може да промовише "мекану силу", али је њен утицај у свијету у опадању, дјелимично јер је политика предсједника САД Доналда Трампа о "Америци на првом мјесту" поткопала европске приоритете.

Трампова одлука да се повуче из иранског нуклеарног споразума, као и споразума о климатским промјенама из Париза, његово признање Јерусалима као главног града Израела прије коначног мировног споразума и његова критика НАТО-а у супротности су са ставовима Европе, наводи Ројтерс.

ЕУ је и даље подијељена око тога како да реагује на мировни приједлог Трампа за Палестинце и Израел.

ЕУ је највећи свјетски трговински блок, али често не успијева да говори једним гласом по питању спољне политике јер је потребан консензус чланица. Државе ЕУ подијељене су по различитим питањима од Либије до Венецуеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана