Бон: Приступање Украјине ЕУ трајаће 15 до 20 година

СРНА
Foto: Архива

ПАРИЗ - Приступање Украјине Европској унији трајаће можда деценијама, ако се узму у обзир захтјеви које треба да испуне државе кандидати, рекао је данас државни секретар Министарства спољних послова Француске Клемен Бон.

"Морамо бити искрени према њима и према нашим грађанима. Ако кажемо да ће се Украјина придружити ЕУ за шест мјесеци, или за годину или двије, то неће бити истина, јер ЕУ има одређене захтјеве према кандидатима. То може да се догоди за 15 или 20 година. Процедура је дуготрајна", рекао је Бон за Радио Же.

Према његовим ријечима, исправно би било да се Украјини и другим земљама које траже ближе односе са ЕУ, нарочито Молдавији и Грузији, понуде неке привилегије, преноси ТАСС.

Док се приступни процес не заврши, како каже, било би добро да се успостави Европска политичка заједница као што је предложио Француски предсједник Емануел Макрон.

"Таква заједница би Украјинцима омогућила слободу кретања у Европи, дала им приступ неким европским фондовима да обнове земљу и оживе привреду", рекао је Бон и навео да је то политички пројекат комплементаран са ЕУ осмишљен за земље које теже ближим односима са Унијом.

Француски предсједник Мануел Макрон изјавио је недавно да би Украјина могла добити статус кандидата по убрзаној процедури, али да би њено приступање ЕУ могло да траје годинама, ако не и деценијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана