Бомбаш самоубица, који је убио 101 особу у џамији, био маскиран у полицајца

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ИСЛАМАБАД- Бомбаш самоубица, који је убио 101 особу у џамији на сjеверозападу Пакистана, био је маскиран у полицијску униформу и због тога није изазвао сумњу обезбjеђења које га није претресло, изјавио је данас шеф полиције у Пешавару Моазам Јах Ансари.

 "Да, признајем да је то био безбjедносни пропуст и преузимам одговорност за то“, рекао је Ансари.

Он је навео, на конференцији за новинаре, да је нападач идентификован и да је полиција близу хапшења чланова мреже која стоји иза напада у понедjељак који је био један од најсмртоноснијих икада у Пешавару, главном граду провинције Кибер Пахтунхва, пренио је АП.

У експлозији је срушен кров 50-годишње џамије, при чему је погинула 101 особа, углавном полицајци, а 225 људи је повриjеђено.

Десетине полицајаца придружиле су се у среду мировном маршу који су организовали чланови група цивилног друштва у Пешавару, захтијевајући заштиту припадника снага безбједности.

Пакистански министар одбране, Каваја Мохамад Асиф оптужио је, неколико сати након експлозије, пакистанске талибане (ТТП), да су извршили напад, наводећи да су дјеловали са сусједне авганистанске територије, а ТТП је нешто касније преузео одговорност, да би затим главни портпарол групе рекао да ТТП не напада џамије.

Пакистански премијер Шахбаз Шариф посјетио је повријеђене у болници у Пешавару након напада и обећао оштру акцију против оних који стоје иза напада.

Авганистански министар спољних послова Амир Кан Мутаки затражио је у сриједу од пакистанских власти да потраже разлоге за милитантно насиље у својој земљи, умјесто да окривљују Авганистан.

Више од 300 вјерника молило се у сунитској џамији у понедјељак када је бомбаш самоубица извршио напад.

Насиље се повећало у Пакистану откако су авганистански талибани преузели власт у Авганистану у августу 2021. године, пошто су се америчке и НАТО трупе повукле из земље послије 20 година рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана