Болтон: Постизање договора Београда и Приштине треба да буде приоритет

Срна
Болтон: Постизање договора Београда и Приштине треба да буде приоритет

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Амерички дипломата и бивши савјетник Доналда Трампа за националну безбједност Џон Болтон је изјавио да би постизање договора између Београда и Приштине требало да буде приоритет, чак и ако би, како тврди, било потребно направити компромисе који изгледају болни.

 “Онда можете да идете напред у сваком погледу, и политичком и економском”, изјавио је Болтон у интервјуу за “Косово онлајн”.

Као примјер компромиса је навео питање имена Македоније и промјене у Сјеверну Македонију, што је, како каже, и даље иста земља са истим људима, али је то донијело рјешавање питања са Грчком, након чега, како тврди, могу заједно кренути напред.

На питање да ли је потребно веће учешће САД у преговорима између Београда и Приштине, Болтон је рекао да ЕУ у тим преговорима посредују дуже од деценије без неко значајног прогреса и да би САД допринијеле новој перспективи.

Навео је да би Балкан требало да представља високи приоритет за САД, али да још увек није познато какав однос администрација америчког предсједника Џоа Бајдена има према Балкану, пошто се Вашингтон, како тврди, у овом тренутку више бави домаћим питањима него страном политиком.

Упитан да ли је идеја размјене територије између Приштине и Београда дефинитивно одбачена, Болтон је рекао да, ако људи не желе да разговарају о територијалној корекцији, онда неће бити напретка у преговорима.

“Ако људи не желе да разговарају о територијалној корекцији, по дефиницији склањете једну могућу компонентну решења и сужавате опције за рјешење и по дефиницији правите ситуацију у којој се теже долази до рјешења”, рекао је он.

Наводи да косовска влада има пуно право да каже да не жели да разговара о територијалној корекцији, али мислим да “то онда практично значи да неће бити напретка у преговорима”.

Говорећи о Вашингтонском споразуму, Болтон је напоменуо да је тај споразум мртав ако косовски премијер Аљбин Курти није заинтересован за њега.

“Ово је основно правило преговарања, јер морате да имате две стране које желе да се договоре око нечега”, рекао је Болтон.

На питање како гледа на рад Специјалног суда у Хагу, Болтон је рекао да овакви интернационални трибунали често више доприносе будућим проблемима него што решавају проблеме из прошлости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана