Боцан-Харченко: Путину би да суде они којим су српска дјеца била "колатерална штета"

Срна
Боцан-Харченко: Путину би да суде они којим су српска дјеца била "колатерална штета"

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко сматра да оптужница Међународног кривичног суда у Хагу против руског предсједника Владимира Путина и омбудсмана за дјецу Марије Лавове-Белове нема правни значај и да је то политичка одлука иза које стоје они за које су убијена српска дјеца у НАТО бомбардовању 1999. године била тек "колатерална штета".

Боцан-Харченко је, говорећи на округлом столу о међународно-правном аспекту одлуке Међународног кривичног суда у Хагу за покретање поступка против Путина, рекао да никоме, осим Москви, није истински стало до дјеце у Донбасу која су, захваљујући управо руским напорима, спасавана гладна и болесна.

"Неки су изгубили и родитеље. Задатак је био и остаје спасавање дјеце. Добили су здравствену помоћ, храну, наставили су образовање", рекао је он и додао да је са друге стране украјински режим користио дјецу као живи штит. Боцан-Хрченко напоменуо је да српска јавност и данас памти бахате изјаве да су убијена дјеца током НАТО бомбардовања Србије 1999. године - "колатерална штета". "Шта даље, ко суди? Ко су судије? Сјетимо се када је Мадлен Олбрајт, упитана за дјецу убијену у Ираку, рекла:

Па шта можемо, ми разумијемо, ми нисмо могли на други начин", навео је он. Он је нагласио да је став Русије прилично јасан и разумљив, посебно у Србији која се од 1993. године суочавала са невјероватном политизацијом трибунала.

"Имали су само жељу да оптуже Србију и српски народ без икаквог разлога и без правне основе. И ово је случај изванредног непријатељства. Сад измишљају! Узели су тему дјеце у Донбасу", рекао је Боцан-Харченко. Боцан-Харченко је рекао да се темом дјеце сада баве они који подржавају промјену пола и иду на легализацију педофилије. "Ова такозвана оптужница је глупа, смијешна и не постоји", поручио је руски амбасадор.

Он је подсјетио да Русија није подржала Римски статут међународног кривичног суда.

"Нисмо чланице те такозване институције и наравно за нас нешто што они тамо рјешавају, пишу, потписују, а зову одлукама, уопште не постоји и нема никаквог правног значаја, нити икаквих посљедица са међународно-правног аспекта", рекао је Боцан-Харченко.

Он је посебно нагласио да ова политичка одлука нема смисла и нема посљедица. На округлом столу, чији је организатор Центар за обнову међународног права у Београду, учествују истакнути српски адвокати Тома Фила, Горан Петронијевић и Бранко Лукић. Међународни кривични суд је у петак, 17. марта, издао налог за хапшење руског предсједника Владимира Путина и комесара за права дјетета Марије Лавове Белове, наводећи као разлог "незаконито пресељење становништва, дјеце из зона непријатељстава у Украјини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана