Бјелорусија ће подржати Украјину

Танјуг
Бјелорусија ће подржати Украјину

Кијев - Белорусија је спремна да пружи подршку Украјини, рекао је бјелоруски председник Александар Лукашенко на састанку са својим украјинским колегом Петром Порошенком.

"Желим да све у Украјини буде добро. Многи то тумаче као неку врсту игре. Знам да ви нисте међу њима", рекао је Лукашенко, а пренијела бјелоруска агенција БЕЛТА.

"То је разлог, а рекао сам вам ово и раније: Ако желите нешто од Бјелорусије, само реците, ми ћемо вам дати било шта што тражите у једном дану", казао је Лукашенко.

"Говорим отворено, ми смо увијек радили све што украјински предсједник од нас тражи. И наставићемо тако", истакао је Лукашенко.

Лукашенко је поновио да се за Бјелорусију "не ради о игри" и да разлог подршке Украјини није трговина, већ то што се ради о "сусједима, који живе једни поред других, браћи".

Украјински предсједник је, заузврат, рекао да се нада да ће разговори у Минску о рјешењу украјинске кризе бити настављени енергично као и што су почели.

Порошенко се захвалио на ефикасној сарадњи са бјелоруском страном, тако да су, како је рекао, споразуми из Минска сада дио историје дипломатије.

Бјелоруска престоница Минск била је домаћин састанка ученика конфликта у Украјини на којима је, под покровитељством Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), 5. септембра потписан Протокол из Минска о прекиду ватре.

Трилатерална Контакт група о Украјини, коју чине представници Украјине, Русије и ОЕБС, састала се поново 20. децембра у Минску, када је усвојен Меморандум којим се одређују параметри за поштовање прекида ватре из претходно потписаног Протокола, подсјетио је ТАС С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана