Бивши шеф МИ6: Коронавирус је резултат експеримената

Танјуг
Бивши шеф МИ6: Коронавирус је резултат експеримената

Лондон - Бивши шеф британске тајне обавијештајне службе МИ6 сер Ричард Дирлав рекао је данас да жели отворенију расправу о поријеклу пандемије коронавируса.

Дирлав упозорава да не би требало одбацили идеју да је вирус могао потећи из лабораторије.

Дирлав је изнио своје увјерење да је вирус који узрокује ковид 19 конструисан и да је случајно побјегао из лабораторија у кинеском граду Вухану, гдје су идентификоване прве жртве, преноси СкајЊуз.

Његово мишљење је у супротности са преовлађујућим ставом научних стручњака, као и америчких и британских обавијештајних служби да САРС-ЦоВ-2 коронавирус није створио човијек.

Коментари Дирлава долазе у тренутку када се тим научника Свјетске здравствене организације (СЗО) припрема да ове недјеље да отпутује у Кину како би истражио поријекло болести која је убила више од пола милиона људи широм свијета.

“Присталица сам теорије да је вирус потекао са Института Вухан (за вирологију)”, рекао је Дирлав, који је између 1999. и 2004. обављао функцију шефа МИ6.

“Не кажем ништа друго, осим да је то посљедица несреће и да је вирус резултат експеримената који су вршени у Вухану, а који не мислим да су посебно погрешни”, рекао је Дирлав.

Ипак, широко прихваћено мишљење научника јесте да је нови коронавирус највјероватније природно мутирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана