Бивши командант ИРА убијен у Белфасту

Агенције
Бивши командант ИРА убијен у Белфасту

Белфаст - Некадашњи командант Ирске републиканске армије (ИРА) Џерард Дејвисон убијен је из ватреног оружја у центру Белфаста, а политички лидери су одмах упозорили да не смије бити повратка на насиље које је карактерисало прошлост Сјеверне Ирске.

Полиција је покренула истрагу. “Не вјерујем да је умијешан неки републикански дисидент,” рекао је Џастин Галовеј, детектив који води истрагу. “Многи људи у Сјеверној Ирској имају прошлост, али то је прошлост и нема оправдања за убиство”, рекао је он.

Џерард Дејвисон је био под истрагом за убиство Роберета Мекартнија послије једне кафанске свађе 2005. године, али против њега никада није подигнута оптужница.

“Његова породица је позната и он ужива углед у овом подручју као човјек који се дуго залагао за Републику”, изјавио је Алекс Маски члан регионалног парламента из републиканске странке Шин фејн.

Алсдер Мекдонел, лидер Социјалдемократске и лабуристичке странке (СДЛП), изјавио је да су “свједоци описали како је убијен на улици.”

“Људи овдје желе да оставе иза себе насиље из прошлости. Ова заједница ће одбацити све који доносе убиства и хаос на наше улице”, рекао је он, преноси АФП.

Дејвисон је убијен у деликатном тренутку за републикански покрет, који је укључен у тешке преговоре у вези с реформом полиције у Сјеверној Ирској.

Насиље у Сјеверној Ирској, које је трајало три деценије и однијело 3.600 живота, углавном је окончано Мировним споразумом из Белфаста склопљеном на Велики петак 1998. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана