Бил Гејтс: Потцијенили смо важност заштитних маски

Aгенције
Бил Гејтс: Потцијенили смо важност заштитних маски

ЊУЈОРК - Суоснивач компаније "Мајкрософт" и један од најбогатијих људи на свијету Бил Гејтс је поново говорио о борби против пандемије вируса корона и том приликом је указао и на важност заштитних маски.

Гејтс је оцијенио да су лидери широм свијета могли боље одговорити на пандемију, а то се прије свега односи на њен здравствени и социјални аспект, преноси америчка телевизија CNBC.

- Када сагледамо многе ствари, број оних које су могле бити боље изведене је велики. Медицинари разумију колико су маске важне. Већина респираторних обољења се преноси приликом кашљања. Погрешно смо схватили неке ствари. Потцијенили смо важност маски - рекао је излагајући рад своје фондације, а који се односио на остваривање циљева одрживог развоја Уједињених нација.

CNBC је подсјетио да је ношење маски постало обавезно у већини земаља, али да су здравствени стручњаци на почетку пандемије имали различито мишљење о томе треба ли носити маске и под којим условима.

У међувремену све већи број људи, посебно у Сједињеним Америчким Државама, одбија носити маске.

Гејтс сматра да су поједини лидери онемогућили напредак у борби против пандемије, а који је могао бити постигнут. Али, није желио споменути о којим лидерима је конкретно ријеч.

Истакао је да је отпорност људи да носе маске или да се вакцинишу узрокована теоријама завјера.

- Људи морају разумјети да ствари попут ношења маски не значи само помоћи себи, већ и другим људима. Морамо јасно указати јавности како стоје ствари са вакцином и објавити податке о сигурности вакцине прије него што се одобри њена употреба - казао је.

Он је подсјетио и на то колико су постојеће вакцине спасиле животе. Увјерен је у успјешан развој вакцине против вируса корона, а све је изгледније да ће амерички предсједник Доналд Трамп већ у децембру ове године одобрити употребу једне од њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана