Бијела кућа "заратила" с Безосом због пореза и инфлације

Танјуг
Бијела кућа "заратила" с Безосом због пореза и инфлације

ВАШНГТОН - Бијела кућа је напала данас милијардера и оснивача компаније Амазон, Џефа Безоса, због коментара у којима критикује изјаву предсједника САД Џоа Бајдена да ће његов план о опорезивању богаташа смањити потрошачке цијене.

Безос је током викенда објавио неколико твитова у којима је оптужио Бајдена да обмањује јавност и окривио његову владу за нагли раст инфлације, наводећи да је упорно радила на „убризгавању још више подстицаја у већ прегријану, инфлаторну економију", преноси Ројтерс.

Портпарол Бијеле куће Ендрју Бејтс одговорио је на то саопштењем да „није потребна велика мудрост да би се схватило зашто је један од најбогатијих људи на Земљи против економске агенде за средњу класу, којом се предвиђа смањење неких од највећих издатака са којима се суочавају домаћинства, обарање инфлације на дуге стазе и историјско резање дефицита којем предсједник стреми тражећи од најбогатијих пореских обвезника и корпорација да плате поштен део (пореза)".

Вербани сукоб између Бијеле куће и Безоса се захуктао након што је Бајден прозвао Амазон да плаћа премали порез и чиме је, како се чини, стао на страну радника који желе да се синдикално организују у тој компанији.

"Такође не изненађује што је овај твит дошао након што се предсједник састао са организаторима рада и запосленима у Амазону", додао је Бејтс.

Бајден је под све већим притиском да заустави раст инфлације, а поједини економисти сматрају да би повећање одређених пореза могло да ублажи цјеновне притиске у привреди.

Амерички предсједник жели да подигне намете корпорацијама и милијардерима у САД, али његови планови везани за порез и потрошњу нису успјели да обезбједе неопходну подршку у Конгресу.

"Добро је разговарати о повећању корпоративних пореза. Кроћење инфлације је кључна тема за дискусију. Само је мјешање та два питања погрешан пут", написао је Безос у једном од твитова минулог викенда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана