Бијела кућа негира да је Трамп нудио помиловање Асанжу

Срна
Бијела кућа негира да је Трамп нудио помиловање Асанжу

ВАШИНГТОН - Портпарол Бијеле куће Стефани Гришам негирала је данас наводе да је предсједник Доналд Трамп дао директиву бившем конгресмену Дејни Рохрабакеру да оснивачу “Викиликса” Џулијану Асанжу понуди помиловање уколико каже да Русија није имала улогу у објављивању електронске поште Националног комитета Демократске партије прије избора одржаних 2016 године.

“Предсједник једва да зна ишта о Рохрабакеру сем да је бивши конгресмен. Он никад није разговарао са њим на ту или било коју другу тему. У питању је чиста измишљотина и лаж. То је вјероватно још једна превара и лаж Демократске партије”, нагласила је она.

Асанжов правни тим раније је навео да ће у доказима који ће бити изнијети наредне седмице пред судом у Лондону бити наведено да је Трамп прије двије године понудио оснивачу “Викиликса” помиловање или неки начин изласка из проблематичне ситуације.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд је на данашњем рочишту у Лондону објавио да ће члан тима Асанжове одбране Џенифер Робинсон објавити Трампову понуду на почетку процеса наредне седмице.

Према његовим ријечима, Робинсонова ће описати на који је начин сенатор Дејна Рохрабакер посјетио Асанжа у Амбасади Еквадора, гдје му је понудио договор 2017. године.

Фицџералд је сугерисао на договор према којем би Асанж требало да негира повезаност Руса са хакерским упадом и објављивањем електронске поште.

Познато је да је тадашњи сенатор Рохрабакер посјетио Асанжа, али је сматрано да је то била његова одлука, а не према налогу предсједника Трампа.

Оснивач “Викиликса” раније се појавио пред судом у Лондону путем видео-линка из затвора “Белмарш”.

Асанж је провео седам година у Амбасади Еквадора, одакле су га прошле године извели припадници британске полиције.

САД га траже како би се суочио са 18 тачака оптужнице, укључујући удруживање ради хакерских упада у државне рачунаре и кршење Закона о шпијунажи. Уколико буде проглашен кривим, суочава се са вишедеценијском затворском казном.

Пред судом у Лондону почетком наредне седмице кренуће процеси како би била донијета одлука да ли ће он бити испоручен у САД.

Асанж је данас само потврдио своје име и годину рођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана