Без договора о шефу Европске комисије

Танјуг
Без договора о шефу Европске комисије

Брисел-- Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон нису се вечерас сагласили о томе ко ће бити нови шеф Европске комисије, преноси Ројтерс.

Како јавља ова агенција, лидери ЕУ “погађали” су се око имена кандидата за челне позиције у Бриселу наредних пет година.

Састанак шефова држава и влада 28 земаља водио се иза затворених врата без помоћника или мобилних телефона.

Дипломате наводе да је Меркелова била запрепашћена Макроновим брзим јавним одбијањем Манфреда Вебера, кандидата којег Берлин прижељкује на позицији предсједника ЕК.

Макрон је, са друге стране, да су одговарајући кандидати и данска комесарка Маргрете Вестагер, преговарач за Брегзит Мишел Барније и холандски социјалдемократа Франс Тимерманс.

Шпанија и Шведска, пише Ројтерс, подржале су Тимерманса, а Ирска и Хрватска Вебера.

Луксембург и Словенија подршку су дале Магрете Вестагер. Лидери источних земаља захтијевали су да се у распоређивању функција направи географски баланс.

Пољска и Мађарска се снажно противе Тимермансу који је као потпредсједник ЕК предводио правну истрагу против те двије земље.

“Није се разговарало о именима, већ о процесу избора”

Пресједник Европског савета Доналд Туск изјавио је послије прве рунде консултација са ЕУ лидерима да будући предсједник Европске комисије мора да има подршку квалификоване већине Европског савјета и већину у Европском парламенту.

Он је истакао да је према одредбама европског Уговора на Европском савјету да предложи, а на Европском парламенту да изгласа будућег предсједника Европске комисије.

Туск је нагласио да се на самиту у Бриселу није разговарало о именима већ о процесу избора кандидата.

“То значи да у складу са европским Уговорима не може бити аутоматизма. Истовремено, нико не може бити искључен. То што је неко “водећи кандидат” није дисквалификација већ може само да повећа њихове шансе”, изјавио је Туск.

Он је рекао да су разговарали и о потреби да се при избору водећих позиција у ЕУ задовоље географски и родни критеријуми као и критеријуми политичке припадности.

Туск је оцијенио да је у стварном свијету савршени баланс тешко постићи и да ће што је прије могуће кренути у консултације са Европским парламентом и земљама чланицама о кандидатима за предсједнике Европске комисије и Европског савјета, Европске централне банке и шефа ЕУ дипломатије.

“Очекујем резултате о свим мандатима у јуну”, поручио је Туск.

Доналд Туск је након неформалне вечере ЕУ лидера у Бриселу оцијенио и да излазност на европским изборима, која је највиша у посљедњих 25 година, показује да је ЕУ снажна паневропска демократија о којој грађани воде рачуна.

“Већина је гласала за ефикаснију, јачу и уједињену Европу одбацујући оне који желе да је ослабе. То је снажан знак. Европа је побједник ових избора”, поручио је Туск.

Он је додао да је Брегзит био “вакцина” против лажних вијести и анти ЕУ пропаганде и да су људи извукли закључке када су видјели “шта Брегзит значи у пракси”.

Ангела Меркел потврдила подршку Веберу

Њемачка канцеларка Ангела Меркел потврдила је да подржава Манфреда Вебера, кандидата деснице за мјесто предсједника Европске комисије.

“Подржавамо нашег кандидата Манфреда Вебера, а други подржавају своје”, рекла је канцеларка послије вечере лидера 27 чланица Европске уније (ЕУ) који су се окупили први пут послије одржаних избора за Европски парламент.

На том састанку се разговарало о наслиједнику Жан-Клода Јункера.

Манфред је кандидат Европске народне партије (ЕПП), која је освојила највише гласова на изборима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана