Берлин оптужен за грубу злоупотребу обавјештајних података

СРНА
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Њемачка је оптужена за грубу злоупотребу обавјештајних података након што је открила да британски војници пружају подршку украјинским снагама при лансирању далекометних пројектила "Сторм шедоу", пише британски дневник "Телеграф". Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је почетком седмице да Берлин неће Украјини испоручити далекометне пројектиле "таурус" јер је зато потребно имати војнике који помажу на терену и притом је указао на британски и француски приступ њиховим системима.

Шолц је исткаао да би, уколико би слиједила примјер Британије, Њемачка "постала учесник у рату".

Његови коментари изазвали су негодовање британског војног и дипломатског особља.

"Ово је груба злоупотреба обавјештајних података осмишљеног да би се пажња скренула са њемачког одбијања да Украјини пошаље свој далекометни ракетни систем", рекао је бивши предсједавајући одбрамбеног комитета у британском парламенту Тобијас Елвуд.

Сличне критике Шолц је добио и од посланика из редова њемачке опозиције.

Посланик из конзервативне странке Хришћанско-демократске уније /ЦДУ/ Норберт Ротген сматра да су у потпуности неодговорни Шолцови коментари о наводној умијешаности Француске и Британије у руковођењу далекометним ракетним системима.

Шолц је изјавио да њемачки војници не могу да прате своје колеге из Британије и Француске "на начин контроле циља и пратеће контроле". Он је нагласио да њемачки војници неће бити повезани са метама које би систем "таурус" гађао, па чак и у Њемачкој.

"Телеграф" пише да је познато да Британија помаже у обавјештајним подацима о руским метама али није познат ниво подршке коју дају украјинским војницима при испаљењу пројектила. Британска Влада је јуче саопштила да је мањи број војника распоређен унутар Украјине и да неки од њих врше медицинску обуку. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана