Берлин одбио амерички захтјев да пошаље војску у Сирију

Агенције
Берлин одбио амерички захтјев да пошаље војску у Сирију

Берлин - Њемачка је данас одбацила захтјев САД да у Сирију пошаље копнене снаге.

“Влада се придржава тренутних договора коалиције за борбу против 'Исламске државе', а то укључује да неће бити слања копнених снага, што је познато”, нагласио је портпарол њемачке Владе Штефан Зајберт.

Њемачка новинска агенција ДПА јавила је раније да је специјални представник САД за Сирију и коалиције за борбу против “Исламске државе” Џејмс Џефри затражио од Берлина да пошаље јединице за обуку, логистику и техничку помоћ.

“Желимо да копнене снаге из Њемачке дјелимично замијене наше војнике”, рекао је Џефри и изразио очекивање да ће одговор од Берлина добити до краја мјесеца.

Америчке снаге подржавају “Сиријске демократске снаге” у којима је и курдска “Јединица народне заштите”.

Сиријске демократске снаге у марту су заузеле посљедње упориште “Исламске државе”, мада су џихадисти и даље активни у тајности.

Амерички предсједник Доналд Трамп је у децембру најавио планове за повлачење свих 2.000 припадника оружаних снага САД са сјевероистока Сирије. Он је касније саопштио да ће око 400 војника остати како би помогли у стабилизацији региона.

САД од тада покушавају да добију додатну подршку од 80 савезника из коалиције за борбу против “Исламске државе”, укључујући Њемачку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана