Бејтурт: У луци кратер дубине 43 метра

Срна
Бејтурт: У луци кратер дубине 43 метра

БЕЈРУТ - Снажна експлозија амонијака која је погодила луку Бејрут и у којој је погинуло 158 људи оставила је иза себе кратер дубине 43 метра, рекли су званичници.

Експлозију, која се догодила 4. августа, а осјетила се и на Кипру, регистровали су сензори Америчког завода за геолошка истраживања /УСГС/ као земљотрес магнитуде 3,3 степена по Рихтеру.

“Експлозија у луци направила је кратер дубине 43 метра”, рекао је либански званичник безбједности агенцији АПФ, позивајући се на изјаве француских експерата на лицу мјеста.

Француски спасилачки и полицијски тимови само су дио великог међународног контингента експерата који су дошли у Либан да помогну локалним властима након експлозије.

На лицу мјеста су тимови из Катара, Русије и Њемачке.

Експлозију је изазвао пожар у магацину у луци у којој је годинама била ускладиштена велика испорука амонијака који се користи као ђубриво или као експлозив, подсјећа АФП.

У овој експлозији рањено је најмање 6.000 људи, док је више од 300.000 остало без крова над главом.

Демонстранти су и данас позвали на нове протесте у центру Бејрута након што је јуче у сукобима са полицијом повријеђено више од 700 људи. Демонстранти су упали у више министарстава прије него што се умијешала војска која их је истјерала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана