Беч: Тинејџер осуђен због тероризма

Танјуг
Беч: Тинејџер осуђен због тероризма

Покрајински суд у Санкт Пелтену у Аустрији осудио је 14-огодишњака на двије године затвора због намјере да дигне у ваздух бечку железничку станицу „Вестбанхоф".

Како се наводи, тинејџер је осуђен због злочиначког терористичког удруживања и навођења на спровођење терористичког кривичног дјела.

Ђак из Санкт Пелтена, који ће за пар дана напунити 15 година, према ријечима његовог адвоката Рудолфа Мајера признао је кривицу, а суд му је изрекао казну од двије године затвора, од којих је осам мјесеци обавезно.

Суђење је, због чињенице да се ради о малољетнику, а и признања, одржано без присуства јавности.

Судија Маркус Гринбергер је образложио да је отежавајућа околност била чињеница да се ради о два кривична дјела, а олакшавајућа признање, као и да је до кривицнцог дјела младић био некажњаван.

Он је истакао да је суд био пред дилемом коју казну да изрекне за намјеру 14-огодишњака да у ваздух дигне бечку жељезничку станицу "Вестбанхоф", за шта је предвиђена казна до пет година затвора.

Судија је опоменуо младића да се наредне три године понаша у складу са законом, и тијесно сарађује са надлежним установама и психијатром.

Уколико не буде било тако затворска казна од осам мјесеци биће преиначена у дужу.

Младић, турског порекла, упутио се, прошле јесени у Беч с намјером да дигне у ваздух бечку жељезничку станицу.

Он се, о начину израде бомбе, информисао преко интернета, али није успио да спровед у дјело своје намере, јер је његов нестанак пријавила породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана