Беч од 1.октобра пооштрава мјере

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕЧ - Власти града Беча одлучиле су да од 1.октобра пооштре епидемиолошке мере, и као прва покрајина у Аустрији уводе такозвано "2Г" правило, којим приступ ресторанима ноћу и великим манифестацијама добијају само вакцинисани и излијечени од ковид-19.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг је саопштио да се уводи мјера да приступ ноћној гастрономији или манифестацијама са више од 500 људи добијају од 1.октобра само особе које имају доказ о потпуној имунизацију против короне или они са атестом љекара о прележаном ковид 19.

Уз то, у Бечу, враћа се обавеза ношења маски вишег заштитног нивоа ФФП2 у свим продавницама. Такође, у свим областима, у којима је био потребан негативан корона тест, од тада ће важити само ПЦР тестови, што значи да антигенски тетсови неће бити прихватани као "улазница", на примјер у ресторане.

Иначе, што се запослених у ноћним клубовима тиче, њима ће бити довољан ПЦР тест. Уредба ће ступити на снагу од 1.октобра и најпре је орочена на мјесец дана. Лудвиг је истакао да су нове мјере потребне, јер број ковид пацијената у болницама расте. Он је указао да се у земљама, са већим стопама вакцинације, као што је Данска, већ попуштају мjере.

Директор Удружења бечких болница Михаел Биндер пренио је да девет од десет пацијената на интензивној њези није вакцинисано, а да мали број вакцинисаних са тешком клиничком сликом имају друге болести. Биндер је указао да актуелна епидемиолошка ситуација има посљедице по рад болница, те се хирушке интервенције одлажу.

Иначе нове мјере важе за све особе старије од 12 година, док се за млађу дјецу ништа не мијења. Лудвиг се изјаснио и за рестриктивнија правила на радном месту, односно за увођење правила да на посао могу доћи само вакцинисани, изљечени или лица са негативним тестом.

Такву одлуку, међутим, додаје мора да донесе савезна влада. Удружење трговаца изразило је чуђење због нових мјера бечких власти, јер сматрају да нова правила погађају и вакцинисане.

Истичу да је доказано да продавнице нису жаришта инфекције. На другој страни нове мјере подржали су Опера и позоришта, наглашавајући да се ради о строгим, али потребним правилима како би се очувала могућност рада тих установа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана