BBC губи информациони рат са РТ?

Танјуг
BBC губи информациони рат са РТ?

Лондон - Светски сервис BBC је у страху да ће изгубити информациони рат од руске ТВ станице "Раша тудеј" јер ова медијска кућа има планове о ширењу, преноси "Гардијан".

Доскорашњи директор Светског сервиса BBC Питер Хорокс сматра да су свјетски сервис те медијске куће финансијски надмашили руски и кинески државни информативни канали.

"Русија и Кина су нас финансијски превазишле, али не могу то никако да учине са резултатима које имамо код публике у цијелом свијету", рекао је он у изјави за "Гардијан".

"Не треба да будемо на једној или другој страни, морамо да обезбједимо програм коме људи могу да вјерују", рекао је Хорокс, који се почетком мјесеца повукао с мјеста главног човјека за емитовање информативног програма BBC-ја у свијету.

Хорокс каже да министри у Даунинг стриту 10 треба да размотре трошење новца у иностранству и издвајање више новца за Свјетски сервис ради јаче борбе против "пропаганде Москве која се шири Европом".

"Можете да погледате на свеукупне националне интересе и новац који трошимо за утицај у свијету, попут трошења у војне сврхе. Када то погледате, донијели бисте исправну одлуку", наводи он.

Ова изјава дошла је у тренутку повећане забринутости да Британија и САД губе глобални информациони рат са Кремљом, наводи "Гардијан".

Аларм у међународној заједници се "упалио" због ширења медија које Москва финансира, предвођених ТВ станицом "Раша тудеј" одмах послије војне интервенције Русије у Украјини, наводи "Гардијан".

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је са америчким предсједником Бараком Обамом изразио забринутост због руских ТВ канала који "емитују искривљену слику" о догађајима у Украјини.

Лист наводи да је Камерон о томе обавјестио британске посланике будући да је о том питању било ријечи и на прошломјесечном самиту 20 најразвијених држава свијета Г20 у Аустралији.

Хорокс каже у изјави за "Гардијан" да је та медијска корпорација Форин офису упутила питање да ли "они желе да учине нешто са развојним фондовима за емитовање програма који би се тицао кризе у Украјини", али да одговор није стигао.

Форин офис престао је да финансира Светски сервис BBC-ја у априлу, а годишњи буџет од 245 милиона фунти сада се пуни од накнада за дозволе за емитовање његовог програма.

Интересовање за програм Свјетског сервиса BBC-ја порасло је од почетка украјинске кризе, наводи лист.

Број оних који прате програм британског сервиса на руском језику се и више него удвостручио и достигао 6,9 милиона корисника, док се њихов број у Украјини утростручио од прошле године и сада има 600.000.

Упркос смањењу броја запослених и сервиса Би-Би-Сија од 2010, чини се да је медијска кућа на здравим ногама будући да информативни програм прати рекордан аудиторијум од 265 милиона људи на седмодневном нивоу, док Свјетски сервис прати 191,4 милиона људи.

Док је Свјетски сервис смањио свој програм, "Раша тудеј" се спектакуларно раширила, наводи "Гардијан".

Та ТВ мрежа емитује програм на енглеском, шпанском, арапском и руском језику, а однедавно има и своју испоставу за Британију у Лондону, а у 2015. отвориће своје канале и у Њемачкој и Француској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана