База у Румунији ускоро постаје највећа НАТО база у Европи

Танјуг
Foto: Агенције

БУКУРЕШТ – Ваздухопловна база Михаи Когалничану (МК) у Румунији спрема се да постане највећа ваздухопловна база НАТО у Европи, већа и од Рамштајна у Њемачкој, пише Би-Би-Си.

База МК, названа по оближњем селу које носи име по политичару из 19. вијека, ускоро ће угостити ескадрон румунских Ф-16 авиона, недавно набављених од Норвешке, као и беспилотне летјелице MКу-9 рипер. Додатно, развија се војно насеље које ће примити ротирајуће војно особље копнене војске, ваздухопловства и морнарице НАТО-а из 32 земље, навео је Би-Би-Си.

Пилот британских ваздупловних снага РАФ, поручник Чарли Тега, који је на служби у бази МК, рекао је за британски јавни сервис да „постоји много већа присутност САД овде, много више инфраструктуре, смјештаја, људи и опреме“.

Према Тегу, напад Русије на Украјину измијенио је подручја преко којих он лети и „стратешки положај мисије“.

Током његовог посљедњег боравка у Румунији 2021. године, НАТО пилоти летјели су далеко изнад међународних вода Црног мора. Међутим, сада се држе зоне од 12 наутичких миља (22 километра) изнад румунских и бугарских територијалних вода „како би се избјегли неспоразуми, ескалаторне ситуације са Русима“, додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана