Банка Русије не намјерава да потпуно истисне долар из резерви

Танјуг
Банка Русије не намјерава да потпуно истисне долар из резерви

МОСКВА- Након што је руски министар финансија Антон Силуанов недаво најавио елиминисање долара из структуре Фонда националног богатства, гувернерка Банке Русије Елвира Набиулина је саопштила данас да централна банка не намјерава да у потпуности истисне долар из девизних резерви.

"Не намјеравамо да у потпуности напустимо долар. Поред тога, валутна структура наших резерви одражава све врсте ризика, укључујући ризике економске природе", рекла је Набиулина на конференцији за медије, преноси агенција ТАСС.

Према њеним ријечима, Банка Русије је током 2018. године извршила велике промјене у златним и девизним резервама, узимајући у обзир профитабилност, ликвидност и поузданост резерви заједно са економским и неекономским ризицима.

Руски министар финансија Антон Силуанов изјавио је на недавно одржаном Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да ће Русија у року од мјесец дана у потпуности елиминисати амерички долар у структури Фонда националног богатства (ФНБ) и смањити удио британске фунте.

"Ми смо, као и Централна банка, донијели одлуку да смањимо средства Фонда уложена доларске активе. У данашњој структури, око 35 посто средстава ФНБ-а чине улагања у доларима. Одлучили смо да се у потпуности повучемо из доларске активе и да улагања у доларима замијенимо повећањем улагања у евро и злато" рекао је Силуанов новинарима током СПИЕФ-а.

Руске међународне резерве су високо ликвидна страна актива коју поседују Банка Русије и руска влада, а састоје се од девизних средстава, посебних права вучења (СДР), резервне позиције у ММФ-у и монетарног злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана