Бајдену забрањују причест

ГС
Бајдену забрањују причест

ВАШИНГТОН - Римокатолички бискупи у САД су покренули поступак да ускрате причешћивање другом католичком предсједнику Џозефу Бајдену, који иначе редовно присуствује мисама и цијели живот практикује вјерске обреде.

Конференција католичких бискупа Сједињених Држава гласала је, наиме, за израду нових смјерница у односу према Бајдену због његове подршке праву на абортус, што је у супротности са католичким учењем. Причешће би, поред Бајдена, могло бити ускраћено и другим католичким политичарима који подржавају право на абортус.

Гласање је, како наводи амерички дневник "Њујорк тајмс", било "драматична демонстрација силе растућег конзервативног покрета унутар католичанства".

На дан инаугурације Бајдена, надбискуп Хозе Гомез из Лос Анђелеса, предсједник Конференције католичких бискупа САД јавно је, подсјећа лист, критиковао став новог предсједника, првог католичког шефа државе послије Џона Кенедија који је убијен послије само две године проведене у Бијелој кући, почетком шездесетих година прошлог вијека.

"Побачај је директан напад на живот који такође повређује жену и подрива породицу. То није само приватна ствар, већ покреће забрињавајућа и основна питања братства, солидарности и укључивања у људску заједницу", рекао је надбискуп Гомез.

Бискупска конференција, заправо, нема моћ да забрани Бајдену да се причести. Та моћ резервисана је за локалне епископе, који имају аутономију у својим епархијама, или папу. Кардинал Вилтон Грегори из Вашингтона већ је већ рекао да неће забранити предсједнику причешће. Но, сукоб око Бајдена и абортуса наглашава политичке и културне подијеле унутар цркве. Иако се црква противи абортусу, више од половине америчких католика подржава легалан побачај. Сличан број је, међутим, оних који сматрају да је то недопустиво. Уочи гласања америчких бискупа, Ватикан је био против изјаве којом се препоручује да се јавним личностима ускрати причешће. Али, папа Фрања је ћутао.

Абортус није једино питање по којем је амерички закон у супротности са католичком доктрином. Смртна казна, против које је папа Фрања, легална је у више од половине држава САД.

Римокатоличка црква противи се и хомосексуалним браковима, који су легални у САД пошто је Врховни суд 2015. године укинуо све државне забране истополних бракова, преносе Новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана