Бајденов рејтинг на најнижем нивоу од како је постао предсjедник

ГС
Foto: Танјуг

Рејтинг америчког предсjедника Џоа Бајдена пао је на 39 одсто, што је најнижи проценат подршке који има од како је преузео функцију, показује анкета Ен-Би-Си њуза.

Чак 56 одсто испитаника рекло је да уопште није задовољно политиком актуелне администрације, док већина испитаника, њих 75 одсто, каже да се „земља креће у погрешном правцу“.

Према подацима анкете, Бајденов одговор на пандемију добио је подршку 59 одсто Американаца, али је његов економски учинак имао рејтинг од 33 одсто, док је његово рjешавање проблема инфлације и трошкова живота одобрило свега 23 одсто испитаника.

41одсто испитаника је изјавило да је задовољно мjерама предузетим у вези са ситуацијом у Украјини.

Према ранијој анкети коју је спровео Универзитет Монмут, Бајденов тренутни рејтинг идентичан је рејтингу његовог претходника Доналда Трампа у истом тренутку његовог предсjедништва. Трамп је у марту тврдио да је Бајденов рејтинг прецијењен, јер се политичка и економска ситуација у земљи погоршава због политике демократа.

Анализа подршке јавног мњења предсједнику Бајдену долази усред повећања инфлације у САД, узроковане углавном потешкоћама у ланцу снабдијевања, које је Бајденова администрација дјелимично приписала ситуацији у Украјини и дуготрајном опоравку од пандемије ковида. Не журећи да преузме одговорност за негативне појаве у економији, Бајден је у више наврата окривио руског предсједника Владимира Путина за све невоље које су пале на САД у посљедњих неколико мјесеци.

Инфлација, мјерена разним методама, тренутно износи 8,5%, иако неки економисти кажу да је вјероватно дупло већа. Повећање федералних резерви за 50 базних поена највеће је у више од 20 година, а централна банка каже да ће наставити са монетарним пооштравањем и током 2023. године, ако буде потребно да се инфлација врати на ниво од 2 одсто, преноси Спутник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана