Бајден тражи одбацивање оптужбе

Танјуг
Бајден тражи одбацивање оптужбе

ВАШИНГТОН - Адвокати Хантера Бајдена, сина предсједника САД Џозефа Бајдена, затражили су да федералне оптужбе за утају пореза против њега буду одбачене јер су, како тврде браниоци, дио политички мотивисаног кривичног гоњења.

Ејб Лавел, главни бранилац Хантера Бајдена, истакао је да ово није обичан случај, тврдећи да постоје неправилности у начину на који је покренут и истражен, што су савезни тужиоци одбацили, јавља CBS њуз.

У правним поднесцима поднијетим посљедњих недјеља, канцеларија специјалног тужиоца Дејвида Вајса саопштила је да политика нема никаквог утицаја на случај и одбацила тврдње да су оптужбе покренуте да би се умирили републиканци, називајући ту тврдњу "завјереничком" и

Окружни судија САД Марк Скарси је током указао на недостатак доказа који би подржали тврдњу да је политика имала било какав утицај на оптужбе.

Хантер Бајден се није појавио на саслушању у сриједу, али се изјаснио да није крив по девет федералних пореских оптужби у Централном округу Калифорније у јануару, након што су федерални тужиоци навели да је учествовао у "четворогодишњој шеми“ како би избегао плаћање најмање 1,4 милиона долара савезних пореза и оптужио га да није пријавио и плаћао порез, односно утају.

Споразум о признању кривице о двије оптужбе за прекршајне ​​порезе и споразум о преусмеравању на основу оптужбе за ватрено оружје узети су у обзир на суду у јулу 2023. године, када је судија упитао да ли ће споразум омогућити Бајдену да избјегне потенцијалне будуће оптужбе.

Бајденови адвокати тврде да је споразум и даље правно обавезујући, а да га оптужбе о порезу прекршиле.

Федерални тужиоци рекли су да "предложени споразум" није одобрен од стране америчке Канцеларије за условне и претпретресне службе и да још није ступио на снагу.

Како се очекује, судија Скарси донијеће одлуку 17. априла.

Саслушање о захтјеву за одбацивање оптужби долази када конгресни комитети предвођени републиканцима прекидају истрагу о опозиву предсједника Бајдена, која се дијелом односила на то да ли је предсједник профитирао од пословних подухвата Хантера Бајдена.

Дио испитивања републиканаца био је везан и за то да ли су високи званичници Бајденове администрације предузели кораке да ометају кривичне истраге против предсједниковог сина.

Током изјаве пред посланицима у фебруару, која је била затворена за јавност, Хантер Бајден је одбацио истрагу као "неосновану и деструктивну политичку шараду“, тврдећи да његов отац није био умијешан у његове послове.

Посланик Џејмс Комер, републиканац из Кентакија и предсједавајући Комитета Представничког дома за надзор и одговорност, наговијестио је да ће припремити кривичне пријаве по завршетку истраге.

Критичари истраге кажу да конгресни комитети предвођени републиканцима још нису изнијели никакве доказе о кривици Хантера Бајдена, јавља ЦБС њуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана