Путин затражио гаранције да се НАТО неће ширити

ГС
Путин затражио гаранције да се НАТО неће ширити

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин затражио је од предсједника САД Џозефа Бајдена правно обавезујуће безбједносне гаранције да се НАТО неће ширити, саопштио је Кремљ послије разговора двојице лидера путем видео-везе.

Путин је током двочасовног разговора рекао да НАТО јача војни потенцијал недалеко од границе Русије и "врши опасне покушаје да покори украјинску територију", наводи се у саопштењу.

"Због тога је Русија озбиљно заинтересована да добије поуздане, правно чврсте гаранције које ће одбацити могућност ширења НАТО-а на Исток и размјештање офанзивних нападачких система у државама поред Русије", објавио је Кремљ.

Путин је предложио да Русија и САД уклоне све рестрикције са дипломатских мисија двије земље, додаје се у саопштењу.

Кремљ је раније демантовао да Русија планира инвазију на Украјину и објавио да Москва има право да размјешта трупе на руској територији према свом нахођењу.

Кремљ: Разговор Путина и Бајдена био искрен и послован

Разговор руског предсједника Владимира Путина са америчким колегом Џозефом Бајденом био је искрен и послован, саопштила је прес-служба Кремља, након састанка двојице лидера путем видео линка.

- Предсједници су изразили мишљење да, узимајући у обзир одговорност за одржавање међународне безбједности и стабилности, Русија и САД ће наставити дијалог и потребне контакте. У цијелини, разговор је био искрен и послован - наводи се у саопштењу.

 Предсједник Путин је предложио САД да пониште нагомилана ограничења за функционисање дипломатских мисија, "што би могло да послужи и за нормализацију других аспеката билатералних односа".

Два предсједника су разговарала и о реализацији договора, постигнутих на јунском руско-америчком самиту који је одржан у Женеви.

Бајден послије Путина разговара са западним савезницима

Амерички предсједник Џозеф Бајден разговараће о исходу данашњег руско-америчког видео самита са француским предсједником Емануелом Макроном, нјемачком канцеларком Ангелом Меркел, италијанским премијером Мариом Драгим и премијером Велике Британије Борисом Џонсоном, саопштила је Бијела кућа.

Лидери Велике Британије, Италије, САД, Француске и Немачке изразили су на састанку у понедељак забринутост због „све оштрије руске реторике" у вези са Украјином, позвали Русију да деескалира тензије и сложили се да је дипломатија посебно у оквиру „Нормандијског формата", једини начин да се конфликт у Донбасу ријеши применом споразума из Минска.

„На јучерашњем састанку, лидери су се сложили да остану у блиском контакту у вези са координисаним и свеобухватним приступом као одговор на јачање руских трупа на украјинским границама", наводи се у саопштењу, које је пренео ТАСС.

Амерички и руски предсједник, Џозеф Бајден и Владимир Путин, одржали су данас видео састанак који је трајао преко два сата, током којег су разговарали о Украјини и другим споровима у америчко-руским односима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана